SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

ilość białka

  • [...] które mogą dotyczyć bardzo wąskiego grona ćwiczących. Staram się wybierać te zagadnienia, poruszane przez moich kolegów ćwiczących obok, które zainteresują większą ilość osób, zwłaszcza dopiero zaczynających przygodę z budowaniem mięśni i formy. Dziś kolejne, wręcz nieśmiertelne, pytanie... Od kiedy najlepiej przyjmować kreatynę? Zacznę [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4760 Data: 2021-11-25 11:00:19
  • Rosnąca popularność diet roślinnych nakłania do głębszego zastanowienia się nad potencjalnymi jej skutkami ubocznymi. Poza niezbyt optymistycznymi obserwacjami z Indii, gdzie z powodu biedy jest najwięcej wegetarian i wegan, nieznane są jeszcze długoterminowe i międzypokoleniowe konsekwencje spożywania wyłącznie jadłospisów wykluczających wszelką [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 883 Data: 2022-08-09 13:42:18
  • Które mięso bardziej syci? Jakie mięso jeść na diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] były porównywalne i znacznie słabiej stymulowały odczuwanie sytości do 3 godzin po posiłku, w porównaniu do spożycia białka z ryby. 50 g białka z ryby zapewniało największą ilość tryptofanu we krwi, istotnie większą niż wołowina i kurczak. Stężenia leucyny i glukozy we krwi były porównywalne we wszystkich 3 przypadkach, niezależnie co jedzono. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1274 Data: 2022-10-11 12:32:08
  • Ile kalorii ma jabłko? Wartość odżywcza jabłka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] owoc wielu Polaków. Nic dziwnego, ponieważ jest to bardzo smaczna przekąska i do tego dostępna przez cały rok. Czy wiesz, że Polska jest liderem w Europie, jeśli chodzi o ilość zbieranych co roku owoców? Zajmuje także wysokie czwarte miejsce na świecie, tuż zaraz za Chinami, Stanami Zjednoczonymi i Turcją. Czy jabłka można suszyć w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 992 Data: 2023-02-21 08:31:12
  • Udar to bardzo poważny incydent zdrowotny, który ma miejsce, gdy odcięty zostaje dopływ krwi do mózgu (udar niedokrwienny) lub gwałtowne uwolnienie krwi (udar krwotoczny). Wpływa na to wiele czynników, zarówno takich, na które nie mamy wpływu, jak np. wiek czy genetyka oraz takie, z które mamy wpływ i tym samym utrzymać zdrowie mózgu i naczyń [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 862 Data: 2024-05-02 19:01:08
  • Co jeść aby mięśnie rosły?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Spośród trzech głównych składników odżywczych: węglowodanów, tłuszczów i białek najważniejsze dla sportów sylwetkowych są białka. A nikt nie wie o odżywianiu tyle co kulturysta, ponieważ żaden inny sport nie wymaga tak precyzyjnego odżywiania. Najlepszym czasem zastosowania koktajli proteinowych zawierający ten rodzaj białka jest spożycie ich tuż [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4626 Data: 2019-07-25 14:10:09
  • Przyczynkiem do napisania tego artykułu było pytanie Czytelnika, które zacytuję poniżej: “Obecnie, ze względu na pracę i inne obciążenia rodzinne, mogę spać tylko 4-5 godzin. Jak mam trenować?”   Nie zapominaj o odpowiedniej ilości białka! Staraj się, aby ten niekorzystne okres trwał jak najkrócej. A gdy się skończy, wykorzystując również efekt [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10001 Data: 2020-07-23 14:22:57
  • Nietolerancja laktozy - mleko a odżywki białkowe

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Laktoza jest dwucukrem składającym się z glukozy i galaktozy. Krąży o niej wiele mitów, podobnie jak o mleku. Przede wszystkim należy odróżniać poszczególne rodzaje produktów. Czym innym jest mleko, jogurt, sery, a np. sproszkowane białko serwatkowe. Podsumowanie Mleko budzi wiele kontrowersji i należy samodzielnie rozważyć, czy jest niezbędnym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 637 Data: 2023-10-22 10:10:40
  • [...] są wraz z pokarmem. Ich odpowiednia podaż warunkuje metabolizm węglowodanów, białka, jak i tłuszczu, więc odpowiednie przyswajanie będzie warunkowane przez dostateczną ilość witamin tej grupy. Co więcej, odpowiadają one za rozwój procesów myślowych, usprawniając funkcje intelektualne. Dawkowanie witamin uzależnione jest od kompleksu, jaki [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 20393 Data: 2017-06-10 10:24:56
  • [...] trening, a nie 15 g protein, co jest ilością absurdalną i niewystarczającą, szczególnie biorąc pod uwagę zawartość protein w diecie (0.9 g białka na kg masy ciała to ilość dla osoby obłożnie chorej, leżącej w łóżku, a nie trenującej). Nie wydaje się prawdopodobne, by jednocześnie wystąpił taki przyrost beztłuszczowej masy i pozbywanie się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1842 Data: 2019-06-16 14:05:38
  • [...] oceniano w eksperymencie? Oceniano następujące parametry: zawartość minerałów w kościach, beztłuszczową masę ciała i masę tkanki tłuszczowej; przyrost mięśnia prostego uda; ilość wody w ustroju, stężenie glukozy we krwi, hematokryt, stan zapalny (białko C-reaktywne), stan wątroby (aminotransferaza asparaginianowa, aminotransferaza alaninowa), [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1333 Data: 2022-11-18 18:35:23
  • Suplementy diety mogą stanowić doskonały sposób na poprawę parametrów wysiłkowych. Wielokrotnie omawiamy produkty na masę mięśniową, czy też dodatki do treningów osób uprawiających sporty walki. Jak jest w przypadku pływaków? Czy osoby regularnie pływające powinny stosować suplementację? Jakie odżywki warto uwzględnić w diecie pływaka? Odpowiedzi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3496 Data: 2023-03-11 08:16:31
  • [...] pozbywania się niechcianego balastu, bilans energetyczny, a nawet ochronę mięśni przed rozpadem.  Co podawano badanym? Suplement białka serwatki i placebo zawierały podobną ilość kalorii, wynoszącą 100 kcal w porcji (węglowodany) lub 112 kcal (izolat i niewielka porcja węglowodanów). Jedno opakowanie suplementu białka serwatki w proszku [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1675 Data: 2023-03-27 16:47:29
  • Co to jest cukier dodany i jak wpływa on na nasz organizm?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Większość z nas lubi słodkie potrawy i często goszczą one na naszym stole. Niestety, choć słodzone cukrem produkty są smaczne, jedzone w zbyt dużej ilości stanowią poważne zagrożenie dla naszego zdrowia. Nadmierne spożycie cukru może przyczynić się do rozwoju wielu chorób. Ostatnio coraz częściej słyszymy "modną" nazwę cukier dodany - czym on [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 836 Data: 2023-05-03 09:56:39
  • Ziemniaki a odchudzanie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Ziemniaki z maślanką, koperkiem i jajkiem sadzonym – tak zaplanowany posiłek może stanowić nie tylko przyjemne wspomnienie z dzieciństwa, ale także element diety redukcyjnej. Zaraz, zaraz – ziemniaki podczas odchudzania? Co z wysokim indeksem glikemicznym? Co z węglowodanami? Czy to, aby nie pomyłka? Okazuje się, że nie…   Podsumowanie Ziemniaki [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13553 Data: 2017-05-27 05:33:25
  • Czy błonnik pomaga tylko w poprawie trawienia?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] dostarczać? Jak widać, włókno pokarmowe ma wiele cennych właściwości, dlatego też bardzo istotne jest, aby dostarczać odpowiednią porcję błonnika każdego dnia. Rekomendowana ilość to około 30-40g na dobę. Dzięki takiej ilości możemy pomóc sobie „oczyścić” jelita i wykorzystać jego inne, liczne właściwości. Błonnik działa bardzo dobroczynnie na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2350 Data: 2018-03-11 07:25:10
  • Trening siłowy dla organizmu jest momentem, gdy wprowadzamy nasze ciało w podniesione możliwości gromadzenia substratów energetycznych, co z kolei jest dobrą okazją na to, aby wykorzystać szeroko rozbudowaną suplementację. Odpowiednia mieszanka suplementów to znakomity sposób na to, aby podkręcić metabolizm, pozwolić mięśniom szybciej się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10032 Data: 2018-07-11 07:57:31
  • Czy piwo poprawia odporność?

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] dobra dla zdrowia. Ma aż 7 niezwykłych korzyści!” Czy umiarkowane spożycie alkoholu ma negatywny wpływ na zdrowie? Okazuje się, iż krótkoterminowo bardzo niewielka ilość etanolu ma korzystny wpływ np. na ryzyko sercowo-naczyniowe. Jednak ta granica jest znikoma, a za niewielkimi korzyściami mogą iść poważne skutki uboczne dla całego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2621 Data: 2019-02-10 17:43:07
  • Białko jest głównym elementem budulcowym naszego ciała, używanym do budowy i regeneracji mięśni, ścięgien, narządów i skóry, a także wytwarzania enzymów, hormonów, neuroprzekaźników i różnych małych cząsteczek, które pełnią wiele ważnych funkcji. 3. Białko jest idealne dla tych, którzy chcą schudnąć, gdyż odgrywa istotną rolę w odczuwaniu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9332 Data: 2020-05-09 10:59:16
  • [...] pokarmy pochodzenia zwierzęcego głównie mięsa i jaja. Patrząc z punktu widzenia diety wegańskiej, widzimy, że 25% jest „obce”. Z kolei spoglądając ze strony diety paleo, ilość spożywanych mięs i innych produktów ze świata zwierzęcego, jest znacznie mniejsza. W diecie pegańskiej powinniśmy spożywać również odpowiednio dużą ilość orzechów i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 777 Data: 2021-09-02 17:10:41